Отгледано в България

Бадеми от Йордан Фотев

От 2010г. Йордан отглежда бадеми в град Карнобат. Запознат от дете с работата в бадемовите градини на дядо си, той се стреми да произвежда качествени био продукти. Йордан вярва, че именно те са пътят към доброто здраве и чистата околна среда. Преди време почитател на белите сладки с бадеми, днес той предпочита ядките по класическа рецепта – изпечени и осолени.

Сушени сливи от Станимир Кабадаиев

Станимир се занимава с био производство от 10 години. Дали с извлек от чесън или такъв от люти чушки, той винаги се стреми да получи качествени и чисти плодове, защото за него храната е като гориво. Както той казва : “Колкото по-качествена е храната, толкова по-трудно ще спре моторът.” Сушените сливи са предпочитаната му добавка към сгряващ и ароматен джинджифилов чай преди лягане.

Пчелен мед от Димитър Костадинов

Димитър отглежда своите пчели в екологично чист район до малкото старопланинско селце Орляне. Количеството произведен мед не е голямо, тъй като пчеларят заделя половината от продукцията, за да храни кошерите си през студените месеци. Димитър, или както ние го наричаме – чичо Митко, посвещава цялото си време на грижата за пчелина, а неговият мед е печелил неколкократно награди от пчеларски събори както заради хранителните си качества, така и заради неповторимите си аромат и вкус.

Сушени череши от Ангелина Цветкова

Преди няколко години Ангелина създава своята малка фабрика за сушене на плодове и зеленчуци с идеята да предложи на българския пазар висококачествени продукти с максимално запазени хранителни качества. Плодовете и зеленчуците са сушени чрез въздух, нагорещяван от топлината на печки на дърва, за да бъде процесът възможно най-близък до естествения.

Орехи и Лешници от Георги Василев

Голямо Дряново е селото на най-стария орех на Балканите и мястото, където се намират голяма част от ореховите масиви на Георги. Неговият ден минава в организиране на работната ръка и дейности в преработвателния му цех. Той знае, че качественият продукт е резултат от всекидневната усърдна работа и изцяло й се е посветил от 12 години насам. С подкрепата на Георги всяка година в края на октомври в селото се организира Националният фестивал на ореха.

От 2015 г. насам в неговите градини се отглежда и италиански сорт лешници, който се отличава с много добри вкус и хранителни свойства.

Кайсиеви ядки от Истър Еко Консулт

Отговорността към природата и здравето на хората стои в основата на усърдната работа на българската компания Истър Еко Консулт. Екипът й развива устойчиво био земеделие от 2003 г., а през 2007 г. започва отглеждането на над 80 дка био кайсиеви дървета заедно с фермера Димитър Копринджийски. За да стигнат висококачествените ядки до нас, те преминават дълъг процес от ръчно отделянето на костилката от плода и изсушаване на слънце до лазерно сортиране и вакуумиране на вече почистените сурови ядки.