Сурова торта без глутен

Невероятната сурова торта, представена в Master chef от шеф Силвена Роу вдъхнови една от любимите ни блогърки да направи нейна интерпретация. Благодарим на Светлана от Кулинарни фантазии за рецептата!

Продукти

  • за основата:
120 г фурми
110 г орехи
50 г кокосови стърготини
1/4 ч.ч. разтопено какаово масло
 
  • за шоколадовия слой:
130 г накиснато предварително кашу
150 мл кокосова сметана
1/4 ч.ч. разтопено какаово масло
80 г разтопен шоколад – био с розово масло/натурален/веган или друг
2 ч.л. мед на вкус
 
  • за ягодовия слой:
130 г накиснато предварително кашу
150 мл кокосова сметана
1/4 ч.ч. разтопено какаово масло
мед на вкус
около 150 г ягоди
ванилия на вкус

Начин на приготвяне

Първо приготвяме основата на тортата. Фурмите трябва да са меки, за да се смелят по-лесно. Ако са по-твърди и сухи, за няколко минути ги залей с гореща вода, за да омекнат и ги отцеди след това.
 
Смиламе орехите заедно с кокосовите стърготини. Смесваме смлените фурми и ядките. Добавяме и малко разтопено какаово масло, разбъркваме и разпределяме равномерно на дъното на тава с падащо дъно (26 см).
 
За приготвянето на кремовете използваме кашу, което накисваме във вода за около 4-5 часа. Отцеждаме го от водата и след това го използваме.
 
Приготвяме шоколадовия слой. Смиламе кашуто заедно с кокосовата сметана. Използваме кокосова сметана, тъй като е с по-висока масленост. Отделяме при използването само гъстата част, която е точно като крем, както е и в рецептата в оригинал. Водата можеш да използваш за освежаваща напитка. За цялата торта е нужна една опаковка кокосова сметана 400 мл.
Разтопяваме шоколада на водна баня. Смесваме го със смляното кашу. Добавяме малко мед на вкус и разтопеното какаово масло. Разбъркваме и изливаме равномерно върху тортата. Прибираме във фризер, докато стегне – около 30-40 минути до 1 час.
 
Приготвяме ягодовия слой. Смиламе в блендер кашуто, кокосовата сметана и ягодите. Добавяме мед на вкус, какаовото масло и малко ванилия. Изваждаме формата от фризера и покриваме стегналия шоколадов слой с ягодовата смес. Връщаме във фризера, докато стегне.
 
Накрая декорирай с ягоди или друго според твоята фантазия и въображение.
 
Това е една прекрасна лятна торта, която си струва да пробвате! Вижте още прекрасни рецепти в блога Кулинарни фантазии и социалните мрежи!