Просо 500 g
Описание
Зърната на просото са с деликатен вкус и не съдържат глутен. Полезните му качества се изразяват във високо съдържание на витамини А, Е, В1, В2, РР, силиций, калий и фибри.
Препоръчителна употреба
Просото се приготвя във вода съотношение 1:2.5, като ври в продължение на около 25 минути. Подходящо е за каши – основа за закуска с плодове и ядки, десерти и супи. То е и често използвана суровина за направа на боза.
Съхранение
На сухо и прохладно място при стайна температура.
Хранителни стойности за 100 g
Енергийна стойност (Kcal) | 380 |
Мазнини (g) | 3.7 |
от които наситени мастни киселини (g) | 0.4 |
Въглехидрати (g) | 74.0 |
от които захари (g) | 0.0 |
Влакнини (g) | 5.1 |
Белтъчини (g) | 10.2 |
Сол (g) | 0.01 |
Произход
Китай/ Полша