Понякога ви се приисква да се поглезите с някой наистина зашеметяващ десерт, нали? Елица от Cake and Pancake има предложение за вас – кейк с полента и кокосова заливка, който ни вдъхнови да станем майстори в приготвянето на десерти!
Продукти
1 1/2 ч.ч. оризово мляко;
1 1/2 ч.ч. пшенично брашно;
1 1/2 ч.ч. полента;
1 ч.ч. кокосова захар;
2/3 ч.ч. олио;
1 с.л. бакпулвер;
Кора от един портокал;
1/2 ч.ч. сок от портокал;
щипка сол; За Кокосовата заливка:
100 гр. кокосов крем;
1/2 ч.ч. кокосово мляко;
Допълнително:
1/2 грейпфрут*;
1/2 лайм*; *Може да използвате други плодове по избор. Ели е предпочела грейпфрут, защото киселинността му се съчетава много приятно със сладката кокосова заливка.
Начин на приготвяне
За кейка включете фурната да загрява на 180С и си пригответе тава за печене с диаметър около 22-24 см като я намажете с мазнина и покриете дъното и стените с хартия за печене.
Смесвате всички сухи продукти в купа.
В отделна купа смесвате всички останали продукти и разбърквате добре.
Прибавяте мокрите продукти към сухите и разбивате за около 5 минути с миксер.
Изсипвате сместа в тавичката за печене и печете около 35-40 минути. Проверявайте за готовност с дървена клечка.
Когато извадите от фурната, оставете да изстине напълно преди да отделите от формата.
Когато кейкът е напълно изстинал, надупчете горната част с вилица или дървено шишче.
Кокосовата заливка приготвяте като слагате 1/2 от кокосовото мляко и кокосовия крем в касерола и загрявате докато се получи течна смес. При необходимост добавете още няколко супени лъжици от кокосовото мляко, за да стане по-течно.
Така топлата смес изсипете внимателно върху кейка и оставете да изстине и да стегне кокосовата заливка.
Декорирайте с грейпфрут, лайм и свежа мента или други цитрусови плодове по избор.
Ели ни посъветва да хапнем кейка на следващия ден след приготвянето, защото тогава ще е поел по-добре от кокосовата заливка. ? Последвайте я за още кулинарно вдъхновение в нейния блог и социални мрежи!