Просо с гъби

Как да си направите ризото, ако нямате ориз? Жана от Mish-mash ни показва как се прави феноменолно ризото с печурки, но от просо! Опитайте и вие!

Продукти

  • 1 ч.ч. просо
  • 1 1/4 чаши печурки
  • 1 ч.ч. пресен спанак
  • 1/2 глава кромид лук
  • 2 скилидки чесън
  • 1/4 ч.ч. пармезан

Подправки

  • 2–3 ч.ч. зеленчуков бульон
  • 1/4 ч.ч. бяло вино (по желание )
  • 1 с.л. зехтин
  • 1–2 с.л. гхий (или обикновено краве масло)
  • пресен магданоз за поръсване
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

В дълбок тиган налейте зехтина и го загрейте на среден огън. Добавете нарязания на кубчета шалот и счукания чесън. Запържете, докато лукът стане полупрозрачен, за около 3 минути. Добавете просото и нарязаните на филийки гъби. Разбъркайте. Увеличете котлона и налейте бялото вино. Оставете просото и гъбите да попият бялото вино за около 2 до 3 минути. Намалете котлона на средна степен и налейте 1 ч.ч. зеленчуков бульон. Разбъркайте добре. Просото ще започне да абсорбира течността след 10 минути. След като това стане, налейте още 1 чаша от бульона. Продължете готвенето, като разбърквате на всеки няколко минути, за около 18-20 минути. При нужда налейте и от третата чаша бульон. Когато просото се свари, намалете котлона на ниска степен. Добавете маслото и разбъркайте. След това прибавете нарязания на ситно спанак и настъргания пармезан, като запазите от сиренето за поръсване отгоре. Сложете капак и изчакайте 2 мин. Разбъркайте отново. Поръсете с нарязан на ситно магданоз, подправете със сол и черен пипер на вкус.

При поднасяне поръсете с малко настърган пармезан.