Печен боб

Сгответе си ароматен и засищащ традиционен български печен боб! Рецептата ни предостави милата Бени от кулинарният блог В кухнята с Бени. ?

Продукти

  • 500 гр. зрял боб
  • 1 голяма глава лук /нарязана на дребно/
  • 1 голям морков /нарязан на малки кубчета/
  • 1 голяма суха червена чушка /може и прясна/
  • 1 с.л. доматено пюре /пълна/
  • 2 с.л. брашно /с връх/

Подправки

  • 1 ч.л. сух джоджен
  • ½ връзка свеж джоджен
  • ½ връзка магданоз
  • ½ ч.л. захар
  • сол на вкус
  • олио

Начин на приготвяне

Бобът, измийте добре и сложете в дълбока тенджера. Добавете вода, която да го покрива поне четири пръста и така оставете за през нощта. Това помага за по-бързото сваряване, но ако не разполагате с цяла нощ, веднага можете да започнете с готвенето.
На сутринта изхвърлете водата, налейте нова, която леко да го покрива и сложете боба да заври. Щом това се случи, изхвърлете тази вода, налейте нова, която щом заври, също изхвърлете. На третия път налейте повече вода, добавете ½ ч.л. захар и варете боба на ниска степен на котлона до пълно омекване. Към края добавете сол.

В тиган загрейте 4-5 с.л. олио и задушете лука, моркова и ситно нарязаните дръжки на магданоза, като леко ги посолете. Когато омекнат, добавете доматеното пюре и сухия джоджен. Разбъркайте и след по-малко от минута прибавете брашното. Разбъркайте до получаването на много гъста каша и започнете да наливате с черпак от течността от варенето на боба. Налейте 5-6 пъти или до получаване на рядка смес. Боба отцедете, като запазите 1 ч.ч. от течността му. Сложете го в тава с размер около 32х25см и отгоре изсипете сместа от тигана. Разбъркайте, за да се разпредели добре. С малко от отделената течност „изплакнете“ тигана и сложете при ястието. Добавете по-голямата част от ситно нарязаните листа джоджен и магданоз, накъсаната на парченца суха чушка* и леко разбъркайте. Сложете боба да се пече в загрята на 190 градуса фурна. Печете до апетитен загар и видима готовност.
Сервирайте печения боб, поръсен с останалия джоджен и магданоз.

*Ако вместо суха използвате прясна чушка, задушете я заедно със зеленчуците.

Благодарим на Бени за рецептата, а за още подобни предложения, можете да я последвате в нейните социални мрежи! ?