Шакшука с булгур

Слънчевата Галина от блога Gali Tastes направи любимата на всички шакшука по нов начин – с булгур. Ние нямаме търпение да си я приготвим, защото изглежда невероятно. Пробвайте и вие!

Продукти

  • 2 червени чушки
  • 1 глава лук
  • 1 скилидка чесън
  • 1 консерва домати
  • 1/2 ч.чаша булгур
  • 4 яйца
  • 50 – 60гр. бяло саламурено сирене

 

Подправки

  • 2 с.л. кафява захар
  • по 1 с.л. пушен червен пипер и черен пипер
  • 1/2 с.л. сол
  • по 1/4 ч.л. къри, куркума, джинджифил и лют червен пипер
  • пресен магданоз за поръсване
 
Подправките са препоръчани от Галина, за да бъде ястието с приятен леко пиперлив послевкус.
 

Начин на приготвяне

Булгурът се измива добре и се оставя да се накисне, докато нарежем зелнчуците на ситно. Лукът и чесънът се запържват в зехтин до златисто, след което се добавят червените чушки и се запържва за още 5 минути.
 
Добавя се булгурът и котлонът се намаля. При необходимост се добавя още малко зехтин и се запържва докато булгурът добие златист цвят. Добавят се доматеният сос и подправките.
 
Когато чушките омекнат се добавят и яйцата на очи върху доматената смес. Яйцата се похлупват с капак и се оставят докато се сготвят. Около 6-7 минути за рохки яйца.

Изключваме от котлона, натрошаваме сиренето и поръсваме всяко яйце с малко сол и черен пипер. Накрая поръсваме с нарязан на ситно пресен магданоз и сервираме.

Не пропускайте да последвате Гали за още лесни и вкусни рецепти в нейните Instagram и Facebook!