Нахутена Яхния

Нахутът е прабабата на бобовите растения. Използван в кулинарията още преди 5000 години, и до ден днешен той остава един от най-хранителните представители на своето семейство. У нас е познат най-вече в печената си форма – леблебия, докато в страните в Близкия изток пастата хумус, направена от нахут, е една от най-често консумираните на всяка трапеза.

Ако искате да разнообразите менюто на своето семейство и държите на питателна и вкусна храна, нахутът е чудесен избор и източник на протеини, фосфор, магнезии и витамин В.

С нахут сготвихме тази лесна и вкусна яхния с пресни зеленчуци. Потопете залък топло хлебче и ѝ се насладете.

Продукти

  • 400 г варен нахут
  • 150 г праз лук
  • 400 г домати
  • 150 г патладжан
  • 150 г печени чушки

Подправки

  • 80 мл зехтин
  • 2 скилидки чесън
  • 1 с.л. магданоз
  • 2 ч.л. червен пипер
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • 1 ч.л. захар

Начин на приготвяне

Обелете и нарежете на кубчета патладжаните. Праз лука нарежете на колелца, а чесъна – на ситно. Продуктите се задушават в мазнината за 6-7 минути. Добавете обелените и нарязани на кубчета домати и нарязаните печени чушки. Задушете за 5 минути, след което добавете нахута, солта, захарта, червения и черния пипер. Ястието е готово, когато водата в тигана изври и остане на мазнина.

Преди сервиране поръсете с магданоз.

Може да се консумира както топло, така и студено.