Пълнени лодки с елда

Елдата или гречка е сравнително непознат продукт за българската кухня, който обаче напоследък набира популярност като интересна алтернатива на ориза. В азиатските държави е позната отпреди повече от 6000 години, когато е била на почит поради полезните си свойства и своята питателност. Елдата е изключително засищаща и богата на желязо, калций и йод, естествено безглутенова с характерен орехов аромат.

С елда сготвихме алтернативен вариант на типична българска гозба – пълнени чушки. Нашите пълнени лодки с елда ще зарадват дори и най-малките, а няколко капки лют сос отгоре ще ги направят любими и на татковците.

Продукти

  • 300 г елда
  • 250 г лук
  • 100 г моркови
  • 10 бр чушки
  • 150 г домати
  • 600 мл топла вода

Подправки

  • 70 г зехтин
  • 1 ч.л. чубрица
  • 1 ч.л. джоджен
  • 1 ч.л. червен пипер
  • Черен пипер на вкус
  • Сол на вкус

Начин на приготвяне

Нарежете лука и морковите на ситни кубчета лука и морковите и ги задушете в дълбок тиган за около 4-5 мин. След това добавете елдата и задушете заедно за около 20-30 сек. Добавете подправките и залейте с топла вода, а когато елдата я поеме, отстранете тигана от котлона. След това разполовете и почистете чушките, за да ги напълните готовата смес. Подредете в тава с малко вода на дъното, покрийте с фолио за печене и печете на 180°С за 35-40 мин.